Care este povestea pe care ti-o spui despre tine? Cum te vezi ca model de videochat ?

Salutare draga mea prietena!

Astazi o sa aduc in tema un subiect extrem de delicat pentru noi toate, cum ne vedem noi in realitate atunci cand suntem singure?! Suntem multumite, suntem dezamagite, ne mintim…ce se intampla realmente behind the mirror?!

”Nu voi reuși niciodata sa fiu ca ea!” 

”Tuturor le merge mai bine decat mie!”

”Nu sunt suficient de buna!”

”Nu mi-a raspuns la mesaj pentru ca nu sunt suficient de importanta si frumoasa.”

Ti s-a intamplat vreodata sa simti ca toti ceilalti o duc mai bine decat tine? Sa ai senzatia ca esti atat de in urma incat nu ii vei ajunge pe ceilalti? Sa crezi ca visele tale nu au vreo șansa sa devina realitate?

Vestea buna este ca toate afirmatiile de mai sus sunt doar niște povești pe care ti le spui despre tine. Fiecare dintre noi avem sabotori interiori și credințe limitative. Vestea  mai putin buna este ca ți-ai spus povestile astea de atat de multe ori încat ai ajuns sa le crezi cu totul.

Cum poti rescrie povestea pe care ti-o spui despre tine

Pana nu vei rescrie povestea pe care ti-o spui despre tine sunt slabe șanse sa vezi schimbari in bine. Viața ne cam da ce ne spunem ca meritam.

Primul pas in rescrierea acestor credinte limitative este sa intelegi ca ele spun o poveste, nu e adevarul absolut. Și apoi, iti recomand sa iti calibrezi corect așteptarile despre schimbarea pe care o presupune aceasta rescriere.

Constientizarea – Fii pe faza data viitoare cand te surprinzi spunand despre tine ca nu esti suficient de buna. Daca ai nevoie de antrenament sa surprinzi constient astfel de momente, iti recomand 5 minute de practica de mindfulness sau meditatie in fiecare zi. Da, 5 minute/zi chiar pot face diferenta, cu conditia sa practici asta timp indelungat.

Intreaba-te – Ce credinta limitativa sta in spatele povestii? Cateva exemple sunt: ”nu sunt la fel de bun”, ”mie niciodata…”, ”mie intotdeauna…”.

Analizeaza – Ce ai de pierdut din cauza acelei credinte limitative? Și ce ai de caștigat de pe urma ei? La ce te ajuta? Trebuie sa existe un motiv pentru care alegi sa perpetuezi convingerea asta.

Gandește-te – Care sunt punctele tale forte, atuurile tale si la cum ai putea sa te folosești de ele ca sa rescrii acea convingere limitativa?

Rescrie povestea – Convingerea limitativa nu o poti sterge cu totul, dar ai putea sa ii aduci o completare astfel incat povestea pe care ti-o spui despre tine sa sune mai bine:

  • ”Nu sunt la fel de bun ca X.”ar putea deveni, de exemplu: ”Nu sunt la fel de bun ca X, dar nici nu trebuie sa fiu.”
  • ”Mie niciodata nu imi reuseste nimic.”ar putea deveni: ”Uneori nu imi reusesc anumite lucruri pe care mi le propun, dar am  exemple de situatii in care am reusit.”
  • ”Saraca de mine… Mi s-a intamplat asta…” e o poveste spusa din postura de victima, dar ar putea deveni:”Da, mi s-a intamplat asta, dar am castigat asta…”.

Cauta exemple concrete care sustin noua ta poveste. E vorba de a schimba felul în care interpretezi experientele pe care le traiesti.

Cand vei incepe sa faci lucrurile astea in mod constant si iti vei repeta povestea noua, vei incepe sa vezi oportunitati si vei incepe sa ai curajul sa actionezi. Și asta e un lucru foarte important, pentru ca doar constientizarea anumitor tipare nu este suficienta pentru a produce schimbari. E nevoie sa iti asumi responsabilitatea pentru tot procesul de rescriere a povestii.

Fii mai ingaduitoare cu tine si adu-ti ainte ca ti-a luat ani de zile sa ajungi sa crezi si sa traiesti dupa povestea initiala. Cazi, ridica-te si mai incearca inca o data. Nu este dificil sau imposibil sa ajungi un model de videochat renumit .

 

 

Leave A Comment